Thursday, February 18, 2010

kueh melayu kueh bahulu

Resipi mak yang Yan cuba nak belajar. Yan dah beli oven besar. Nampaknya bersemangat betul Yan nak buat kueh ni...

1 mangkuk telur ayam (bagusnya telur ayam kampung)
1 mangkuk gula
1 1/2 mangkuk tepung gandum
sedikit air limau nipis atau lemon

Caranya:
1 pukul telur dan gula hingga kembang dan putih
2 campurkan tepung dan kacau
3 bubuh sedikit air limau nipis/lemon supaya kueh tahan lama
4 panaskan acuan dengan minyak yang disapukan menggunakan daun pandan/daun pisang
5 pastikan acuan sentiasa panas
6 panaskan oven pada suhu 200C . jika menggunakan dapur lama, pastikan api/arang/sabut kelapa atas dan bawah sentiasa panas
7 bakar selama 15 hingga 20 minit.

*saya suka bahulu panas, lembut dan krup..krup..maknanya gulanya kena secukupnya la...mak kata, boleh juga bubuh essence vanila, ros atau oren sebagai perasa

No comments:

Post a Comment